Anskaffelsesregelverket

Regelverket for offentlige anskaffelser vil vanligvis komme til anvendelse dersom kommunen ønsker å inngå en avtale om forvaltning av kommunens konsesjonskraft eller andre kraftrettigheter.

Inngåelse av en forvaltningsavtale vil så lenge det ikke foreligger noen særlige unntak, anses som kjøp av en tjenestekontrakt. Slike kontrakter kan vanligvis ikke inngås før etter kommunen har gjennomført en konkurranse. Nedenfor følger en kort orientering og oversikt over regelverket. Ta gjerne kontakt med sekretariatet for Kommunekraft om du har spørsmål om anskaffelse av en kraftforvaltningskontrakt. Sekretariatet har også utarbeidet et utgangspunkt for konkurransedokumenter og kan bistå med anskaffelse og gode råd under avtaleperioden.

Regelverket

Regelverket for offentlige anskaffelser består i all hovedsak av følgende lover og forskrifter:

I tillegg finnes forskrift av 12. august 2016 nr. 975 om innkjøpsregler i forsyningssektorene (forsyningsforskriften) og forskrift 15. november 2002 nr. 1288 om klagenemnd for offentlige anskaffelser.

Loven og forskriftene fra 2016 implementerer de siste anskaffelsesdirektivene (direktiv 2014/24/EU) og direktiv 2014/25/EU) i norsk rett. Norge er som følge av EØS-avtalen forpliktet til å gjennomføre direktivene i norsk rett. Reglene for tildeling av kontrakt i de nye anskaffelsesdirektivene, er i stor grad en videreføring av tidligere regler supplert med nye regler som kodifiserer EU-domstolens praksis, samt enkelte forenklinger.

I tillegg gir det norske anskaffelsesregelverket særnorske regler for anskaffelser under EØS-terskelverdiene. Dette regelverket er i stor utstrekning likt som regelverket for anskaffelser over terskelverdiene, men det er mer fleksibelt og mindre strengt enn EØS-regelverket.